dinsdag 25 november 2008

Televisie via internet

Aangezien het op Curacao onmogelijk is de Nederlandse commerciele TV zenders te ontvangen is de Nederlandse gemeenschap druk bezig om nieuwe manieren te vinden om toch naar de vertrouwde zenders te kunnen kijken. Het internet biedt hier goede mogelijkheden voor waardoor er inmiddels door twee commerciele bedrijven TV diensten worden aangeboden.

Welke manier je ook kiest, een goede internetverbinding (minimaal 1 mbps, bij voorkeur 2 mbps) is hiervoor noodzakelijk. Het meest eenvoudige is om de uitzendinggemist sites van de Nederlandse omroepen te gebruiken en daar programma's terug te kijken. Het complete aanbod van RTL, SBS6, Net5, Veronica en de publieke omroepen is op internet te bekijken. Alleen de buitenlandse series mogen hier niet op worden gepubliceerd, aldus de omroepen zelf. Ook live uitzendingen zijn hier pas achteraf te volgen waardoor het voor bijvoorbeeld live sportwedstrijden geen alternatief is.

Daarom zijn er inmiddels twee alternatieven om live de Nederlandse zenders te kunnen bekijken. Curacao Connected biedt via SatTV Margarita een oplossing aan waarbij de klant voor € 50,- per maand en setup kosten van € 595,- via internet alle zenders live kan ontvangen. Door de pc of laptop aan de TV te koppelen kan er als vanouds TV worden gekeken. SatTV installeert voor de klant een ADSL abonnement en decoder in Europa welke het signaal vervolgens via internet uitzend en op Curacao op de computer kan worden bekeken.

Een vergelijkbare oplossing zonder maandelijkse abonnementskosten wordt geboden door Media one, bekend van de site Nederlandse.tv. Hier koopt je als klant alleen een decoder welke je in Nederland bij familie of vrienden met een kabel aansluiting plaatst. De box zorgt er voor dat het signaal via internet wordt uitgezonden en zo op Curacao via de computer kan worden bekeken. In deze oplossing moet je als klant dus zelf voor een internet aansluiting en kabel TV in Nederland zorgen. De box wordt door Media one voor € 315,- aan de man gebracht.

Beide oplossing bieden naar verluid goed beeld en geluid, uiteraard afhankelijk van de snelheid van je internet abonnement.

Geen opmerkingen: