dinsdag 4 november 2008

Caribbean Internet Exchange bijna live

In juni bereikte ons het bericht dat de Amsterdam Internet Exchange, het grootste internetknooppunt ter wereld, op Curaçao samen met een aantal lokale internet providers de Caribbean internet exchange op gaat zetten. Dit knooppunt van internet verkeer moet er voor gaan zorgen dat lokale providers ook lokaal gegevens uit kunnen wisselen, nu gaat al het verkeer nog via Miami of New York wat geld en tijd kost. Bovendien is de verwachting dat de Caribbean Internet Exchange in de toekomst ook gebruikt kan gaan worden door andere landen in Latijns Amerika en kan het dus groot worden en de nodige werkgelegenheid met zich meebrengen. Een belangrijke ontwikkeling voor Curacao dus wat perfect past in het beleid rondom de e-zones. Wellicht trekt dit nog meer internet bedrijven naar ons Caribische eiland.

Om een idee te geven, de Amsterdam Internet Exchange verwerkt zo’n 250 tot 420 Gigabyte per seconde. De gemeente Amsterdam stelt de Internet Exchange gelijk met de Rotterdamse haven en Schiphol en noemt het trots de derde mainport van Nederland. Het kan dus groot worden op Curaçao en het is een mooi voorbeeld van technologische ontwikkelingen op het eiland.

Volgens Nico Scheper van Car-IX (Caribbean Internet Exchange) zal deze maand de apparatuur geïnstalleerd worden en december worden gebruikt om deze kritische infrastructuur te testen waarna men in januari live gaat.

Geen opmerkingen: