dinsdag 30 december 2008

Tweede crossmedia project

Door de lancering van het magazine en de website jacuracao.com is het tweede crossmedia project op Curacao een feit.

Het magazine geeft informatie over trouwen op Curacao en wordt gratis verspreid in Nederland en Curacao met als voornaamste doel het eiland te promoten als tropische trouwlocatie. Het magazine verschijnt twee keer per jaar in gedrukte vorm en wordt uitgegeven door uitgeverij Loket 1.

De bijbehorende website gaat verder waar het magazine ophoudt. Het biedt aanvullende informatie, columns en interactiviteit met de bezoeker. De komende tijd wordt er nog gewerkt aan verdere uitbreiding van de functionaliteit. Zo komt er bijvoorbeeld een forum en een blog gedeelte, aldus Dragonfly media, de ontwikkelaar en beheerder van de website.

woensdag 17 december 2008

Versgeperst is niet meer

Sinds 12 december is het schoolproject van de studenten van de hogeschool Tilburg ten einde. De website bracht lokaal nieuws op een luchtige manier, iets wat gezien de reacties door veel mensen gewaardeerd werd. Helaas is er nu na 4 maanden een einde aan gekomen en moet Curacao het weer zonder deze multimediale site doen.

In een half jaar tijd heeft de site 40.000 unieke bezoekers gehad en zijn er zo'n 400 artikelen geplaatst. Het project mag daarmee succesvol genoemd worden.

Helaas is er geen overnamekandidaat gevonden die de site voortzet. Door de vele uren die in zo'n site gaan zitten en de minimale opbrengsten is het natuurlijk lastig een site als versgeperst.com commercieel te runnen. Helaas, misschien een volgende groep studenten die het voortzet?

dinsdag 16 december 2008

Digitale technologie bij de Movies

Op korte termijn gaat de movies haar 6 zalen vernieuwen met digitale technologie. Ook de nieuwe bioscoop in het Renaissance zal worden uitgerust met deze digitale technologie. De voordelen zijn buiten een scherper beeld en beter digitaal geluid dat de films tegelijk met Amerika uit kunnen komen omdat ze simpelweg gedownload worden in plaats van ingevoerd uit Amerika via containers. Dit zorgt dus voor een nog actueler aanbod dan nu al het geval is.

Buiten de zalen met digitale technologie zullen 2 van de 12 zaken worden uitgerust met 3d technologie. hiermee wordt het mogelijk driedemensionale films te tonen welke de bezoekers via een hippe bril kan bekijken. Volgens de Movies ligt hier de toekomst en zal bijvoorbeeld de eerst volgende Shrek in 2010 volledig in 3d worden getoond.

De Movies loopt hiermee voorop in de wereld van bioscoop technologie en kan de komende jaren de nieuwste films in betere kwaliteit vertonen.

vrijdag 12 december 2008

Nieuw pas betalingssysteem benzinestations

Curoil heeft onlangs haar betalingssysteem voor pinnen aan de pomp vernieuwd.

Voorheen was het alleen mogelijk om met een vooraf geautoriseerde pas van de MCB bank te tanken tot een bedrag van ANG 125,-. Bovendien was het systeem onveilig omdat er geen pincode in hoefde te worden gevoerd, het swipen van de pas was voldoende.

Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat de klant met iedere bankpas kan pinnen aan de pomp. Hiervoor is het ook noodzakelijk om de pincode van de bankpas in te voeren waarna er tot dezelfde limiet van ANG 125,- getankt kan worden. Het pinnen aan de pomp is hiermee vergemakkeld en bovendien een stuk veiliger geworden.

donderdag 11 december 2008

Internet toegang voor bezoekers

Als bezoeker van Curacao is het tegenwoordig eenvoudig om toegang tot internet te krijgen. Buiten de internet cafe's op het eiland waar je tegen lage kosten kunt internetten is het ook mogelijk om via WIFI-netwerken toegang tot het internet te krijgen op je eigen laptop.

Er zijn op het eiland veel gratis hotspots waar je in kunt loggen en gratis gebruik kunt maken van het internet. Vaak bevinden de hotspots zich op terrassen van cafe's en zijn ze gesponsord door Onenet van UTS. Op Curacao connected vind je een overzicht van alle gratis hotspots op het eiland.

Een eigen toegang is tegenwoordig ook mogelijk via Scarlet. Hier kun je voor ANG 75,- per week een modem huren om gebruik te maken van het internet, rechtstreeks op het netwerk van Scarlet. Hotels bieden deze mogelijkheid vaak ook maar dan via hun eigen netwerk wat meestal een tragere verbinding oplevert.

De Curacao bezoeker wordt dus goed bediend op het eiland als het om internet gaat, een goede en belangrijke ontwikkeling!

woensdag 10 december 2008

ICT en Internet update 4 december

Tijdens de update van deze week in het programma dday staan we stil bij de nieuwe huizenportal Bonbiba.com en bespreken we de mogelijkheden voor het bekijken van Nederlandse televisie via internet. De uitzending kun je hier beluisteren.

dinsdag 9 december 2008

Bonbiba, het vervolg

Naar aanleiding van de eerdere publicatie over bonbiba.com is er inmiddels veel verbeterd aan de huizenportal.

Zo is het nu mogelijk om te zoeken in een specifieke wijk op het eiland en kan er doorgeklikt worden naar de gedetailleerde informatie van een woning op de site van de verkopend makelaar. Verder is er een sitemap toegevoegd en is het mogelijk contact op te nemen met Bonbiba.

"Momenteel wordt er hard gewerkt om alle makelaarssites van Curacao aan de crawler toe te voegen zodat er een completer overzicht ontstaat van het woningaanbod" aldus Jan Hendrik de Koningh van Bonbiba. Verder is het de bedoeling dat er nog dit jaar uitgebreid gaat worden met woningaanbod van Bonaire en daarna Aruba.

Bonbiba verzamelt het aanbod dus via een crawler (ook wel spider genoemd) en houdt zo automatisch het aanbod actueel. Momenteel wordt het aanbod bovendien handmatig gecontroleerd om dubbele en foutieve meldingen zoveel mogelijk te voorkomen.

De portal is dus hard op weg zich te ontwikkelen tot bruikbare woningportal voor de Nederlandse Antillen en Aruba, een ontwikkeling die hard nodig was in de chaos van makelaarssites op de eilanden. Doel is om eind 2008 het aanbod van nagenoeg alle makelaars op de portal te presenteren waarna het een erg bruikbaar middel is voor huizenzoekers op de eilanden en daar buiten, we blijven het volgen.

donderdag 4 december 2008

Kamervragen over dure software

Groenlinks kamerleden in Nederland hebben vandaag vragen gesteld over de aanschaf van softwarelicenties voor het onderwijs op de Nederlandse Antillen.

Groenlinks vind dat er als alternatief voor de nu nog in gebruik zijnde illegale software gebruik gemaakt moet gaan worden van open source software. Naar verluid zou SLB-diensten van plan zijn de meest uitgebreide betaalde software SLIM! aan te bieden. Dit strookt niet met de doelstelling van het Nederlandse kabinet om volledig over te stappen op de meestal gratis open source software. Het zou gaan om een bedrag van 264.000 euro welke met open source zou kunnen worden bespaard.

Overigens is ook het beleid van de lokale overheid erop gericht zoveel mogelijk van open source gebruik te maken. Binnenkort meer over open source software.